Underkategorier

 

Om Benidorm

Benidorm oppleves som en millionby, og med sin beliggenhet langs en milelang strand og sin klassiske "skyline" av skyskrapere, dras tankene til byer med langt flere innbyggere enn de omkring 73 000 fastboende denne kystbyen i provinsen Alicante kan skilte med. Faktum er at med 5 millioner turister i sesongen stiger antallet mennesker i byen iblant til over en million. Innbyggertallet antyder en by på størrelse med Drammen, men både omfang og førsteinntrykk tyder på millionby. Benidorm koker av liv i sommerhalvåret.

Benidorm ligger cirka 37 km nord for Alicante by, og mellom L’Alfàs del Pi og L’Albir i nord og Villajoyosa i sør. Byen nyter gjennomsnittlig 141 soldager i året og har et behagelig mikroklima takket være fjellene som omringer byen. Middeltemperaturen ligger på 18 grader (15 grader om vinteren, 28 grader om sommeren).


Benidorm er kjent som lille Manhattan, for sine høye bygninger. Når man nærmer seg Benidorm, ser man en by som minner om Frankfurt eller Manhattan. I Benidorm finner du to av de høyeste bygningene i Spania, og faktisk det aller høyeste hotellet i hele Europa, Gran Hotel Bali.

Gran Hotel Bali er 186 meter høyt og har 52 etasjer. Regner man med masten på toppen, rager bygningen 210 meter til værs. Med 776 hotellrom og 18 heiser er det et visst format over bygningskomplekset. Den andre av de høyeste bygningene er In Tempo, en boligbygning oppført som en hyllest til de døde etter bombene i Madrid i 2004. Byggverket består av to tårn som er forbundet i toppen. Noen av høyhusene i Benidorm er så smale at man kan fundere på hvordan de kan stå oppreist når det blåser. Kanskje de er så smale at det egentlig ikke er noe vindfang i dem?

Benidorm ligger vendt mot sør, havet og stranden. Byen brer seg ut langs to bukter med en fabelaktig sandstrand som går hele veien fra øst til vest. Skal du gå fra den ene enden av stranden i Benidorm og tilbake, må du belage deg på en vandring på omlag 15 km, for bare de to buktene alene er til sammen ca 6 km i utstrekning, og stranden fortsetter utenfor buktene.

En odde skiller de to buktene. Innerst på odden ligger Iglesia San Jaime, en vakker kirke på klippene over Middelhavet. Kirken regnes som hjertet av Benidorm. Ytterst på odden, der bølgene slår mot klippene, er det bygget en stor terrasse. Den kan minne om et fort. Man kan følge noen vakre trapper ned til havet. Øverst på klippen ligger Balcón del Mediterráneo, som kan minne om et vakkert slott. Der har man god utsikt over hele byen og utover havet. Her finnes også uteservering.

Benidorm er historisk når det gjelder masseturisme. Turiststrømmen økte voldsomt fra 60-tallet og utover. På det meste hadde Benidorm 12 millioner turister i 1977. Denne byen er blitt identifisert av forfattere og journalister for å være selve fødestedet til moderne pakketurisme. Man kan hevde at dette er en tvilsom ære for byen, men i dag er de aller mest utagerende sidene ved pakketurisme, som følge av grenseløs fyll og høyt inntak av narkotika, ikke lenger fremtredende i Benidorm. Denne delen av pakketurisme ser vi i dag mer i Magaluf, Malia og Ibiza. Både Magaluf og Ibiza ligger i havet utenfor Benidorm, men det er mange mil med saltvann imellom.

94 prosent av turistene som besøker Benidorm sier de vil vende tilbake. Turistmaskinen nord på Costa Blanca opprettholder fremdeles sin popularitet blant sine gjester. Undersøkelsen ble gjennomført i 2012 av byens turistkontorer. Den største kundegruppen til turistindustrien i Benidorm er fremdeles briter. På andre plass kommer spanjolene. Kommuneledelsen i byen sier resultatene i undersøkelsen er veldig tilfredsstillende. Man sier Benidorm fremdeles møter forventningene fra sine turister.

Når det gjelder hva turistene oppgir som årsaken til at de vil komme tilbake til Benidorm, er det ikke overraskende strendene og klimaet. Hele 30 prosent sier disse to tingene er perfekt i badebyen. Når det gjelder britiske turister er også nattelivet en årsak til at de vil komme tilbake.

Byen deles inn i 5 områder: gamlebyen i midten (Old Town), Rincon de Loix og Levante i øst, og La Cala og Poniente i vest. Byggene i Benidorm er så høye for at de skal ha godt med plass rundt seg. Havet er synlig fra bakkenivå og i høyden, og byen føles luftig og romslig, i kontrast til tettheten man ofte finner i andre spanske byer.

Besøkende til Benidorm kommer primært fra Storbritannia, Irland, Tyskland, Belgia og Nederland, men også fra Norge og andre skandinaviske land. Mange spanjoler drar også til Benidorm. Spanjoler utgjør cirka 65% av befolkningen, med de resterende prosentene fordelt på Storbritannia, Romania, Ecuador, Argentina, Colombia, Marokko, Bulgaria, Kina og Pakistan.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: